Tussenjaarprogramma

Een tussenjaarprogramma volg je nadat je een (v)mbo, havo of vwo diploma hebt gevolgd. Je twijfelt over een goede invulling van je toekomst. Je weet nog niet of je wilt gaan studeren en welke studie dat dan moet zijn.

Tussenjaarprogramma: Onder begeleiding stappen zetten naar een toekomst die bij je past

Er zijn verschillende tussenjaarprogramma’s. Soms zijn ze verbonden aan een onderwijsinstelling. Soms is het een particuliere organisatie. Er is een lijst tussnejaarprogramma’s in Nederland.
Ze verschillen allemaal een beetje van elkaar maar er zijn ook overeenkomsten.

Meer over jezelf te weten komen

Het hoofddoel van een tussenjaarprogramma is dat je meer over jezelf te weten komt. Waar liggen je werkelijke interesses? Welke capaciteiten heb je? Wat wil je in je professionele leven bereiken? En welke studies horen daar dan bij?

Ook werken

Naast deze activiteiten gericht op zelfreflectie, leer je ook meer over de arbeidsmarkt. Je wordt gestimuleerd verschillende soorten beroepen te leren kennen. En zelf werkervaring op te doen, al dan niet vrijwillig.

Onderwijsinstellingen leren kennen

Als je (weer) wilt gaan studeren is het belangrijk onderwijsinstellingen en studies onderling te vergelijken. Je wordt gestimuleerd veel naar Open Dagen en meeloopdagen te gaan. Die bespreek je ook na in je groep en met je begeleider. Ook krijg je opdrachten om op het internet op te zoeken zoals je echt verdiepen in de informatie van www.studiekeuze123.nl.

Waarom een tussenjaarprogramma?

Zo’n studiekeuze is een heel proces. De meeste jongvolwassenen kunnen dit min of meer zelfstandig doorlopen. Zelfstandig, maar natuurlijk met hulp van ouders, schooldecaan of mentor. Lukt dat niet, dan is een tussenjaarprogramma een goed alternatief.
Je kunt een tussenjaar natuurlijk op meerdere manieren invullen. Kijk voor meer informatie op www.TussenjaarKenniscentrum.nl.
Na een tussenjaar kiezen jongeren vaak gemotiveerder voor een studie. Dat is zeker zo als je de focus houdt op studiekeuze.

subsidie voor tussenjaarprogramma's

Interesse in een tussenjaarprogramma?

Wil je meer weten over tussenjaarprogramma’s? Kijk dan op de sites van de tussenjaarprogramma’s die je vindt op de lijst en zoek contact met de organisatie. Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan kun je subsidie krijgen voor de helft van de kosten. Neem dan contact op met hermien.miltenburg@gmail.com